Gemeenteraadslid Hendrik Ingelbeen (CD&V) zet tijdelijk een stap opzij.

Op de laatste gemeenteraad van 2021 kwam de CD&V-fractie met een verrassing. Raadslid Hendrik Ingelbeen (48) uit Geluwe zet na 21 jaar in de lokale politiek tijdelijk een stap opzij. Hendrik wordt ‘Financial Manager’ bij de Intercommunale Leiedal, wat niet compatibel met het mandaat als gemeenteraadslid. Meinert Vanneste (24) uit Wervik volgt Hendrik op.

Hendrik nam in 2000 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, vanop een 11e plaats was Hendrik rechtstreeks verkozen. In 2004 volgde hij Greta Degroote op als schepen in de toenmalige sp.a – CD&V coalitie. Hendrik bleef schepen tot 2012 en was bevoegd voor ruimtelijke ordening, huisvesting, landbouw en informatisering. Na de verkiezingen van 2012 kwam CD&V, ondanks een goed resultaat, in de oppositie terecht. Vanuit de oppositie bleef Hendrik zich inzetten en volgde hij de dossiers nauwgezet op, met een bijzondere aandacht voor de stadsfinanciën. 

 “Deze beslissing is er voor mij één met heel gemengde gevoelens: ik ben uiteraard blij met de nieuwe uitdaging die mij te wachten staat, maar het is in de eerste plaats toch met heel veel hartzeer dat ik de gemeentepolitiek vaarwel zeg.”aldus Hendrik.

 “We nemen ook zeker geen afscheid van Hendrik binnen CD&V en de lokale politiek. Hendrik blijft welkom op het partijbestuur en zal blijven meewerken aan een beter beleid voor Wervik en Geluwe, alleen niet meer vanuit de gemeenteraad.” voegt CD&V-voorzitter Dominique Romaen toe. 

Wie is Hendrik?

Persoonlijk 

Hendrik is 48 jaar en woont al zijn ganse leven in Geluwe.  Hij is opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in de Lourdesstraat, sinds zijn huwelijk met Joke Engels woont hij op ’t Zwaantje (Beselarestraat).  Joke en Hendrik hebben 2 kinderen, Janne (20 jaar) en Jonas (18 jaar).  Hendrik is accountant en start binnenkort als ‘financial manager’ bij de intercommunale Leiedal.  Gezien stad Wervik vennoot is van deze intercommunale kan hij geen gemeenteraadslid blijven.  

Politiek

Hendrik heeft in 2000 voor het eerst deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen.  Van op de 11e plaats werd hij meteen verkozen.  Als jonge snaak (27 jaar) kwam hij in de gemeenteraad en in 2004 volgde hij Greta Degroote op als schepen.  Hendrik was schepen tot 2012 en bevoegd voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, huisvesting, landbouw en informatisering.  Na de verkiezingen van 2012 kwam CD&V, ondanks een goed resultaat, in de oppositie terecht.  Maar ook vanuit de oppositie bleef Hendrik zich inzetten en de dossiers nauwgezet opvolgen, met een bijzondere aandacht voor de stadsfinanciën.

Wie is Meinert? 

Persoonlijk

Meinert is 24 jaar en woont in de Speiestraat in Wervik. Zijn ouders baten Café Sportman uit op de Hoogweg. Je kan Meinert van daar kennen, als voorzitter van de Wervikse Jeugdraad of vroeger als leider bij Chiro JOW. Beroepsmatig is Meinert centrumleider van een lokaal dienstencentrum in Harelbeke. Na zijn uren is Meinert ook nog werkstudent Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. 

Politiek

Op 14 oktober 2018 nam Meinert voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Om hem als jongste kandidaat op de CD&V-lijst een kans te geven trok hij vanaf de 5e plaats naar de verkiezingen. Dit zorgde ervoor dat hij 1e opvolger werd en nu ter vervanging van Hendrik in de gemeenteraad komt. In de gemeenteraad zal hij zich verdiepen in alles wat rond jeugd en welzijn te maken heeft. 

We spraken nog met beide heren over de verandering die 2022 met zich zal meebrengen.

Hendrik, was het een moeilijke keuze om ontslag te nemen uit de gemeenteraad? 

Deze beslissing is er voor mij één met heel gemengde gevoelens: ik ben uiteraard blij met de nieuwe uitdaging die mij te wachten staat, maar het is in de eerste plaats toch met heel veel hartzeer dat ik de gemeentepolitiek vaarwel zeg.  Ik zal de gemeentepolitiek heel erg missen.  Onder de mensen zijn, luisteren, overleggen en discussiëren, het mee beleid voeren, mee beslissen, mee richting geven aan de toekomst van Wervik en Geluwe, …  Ik heb dat gedurende die 21 jaar heel graag gedaan en mij daarvoor hard ingezet.  

Uiteraard ben ik ook dankbaar voor alle kansen die ik gekregen heb: van de kiezers om mij een stem te geven, van CD&V dat ik schepen mocht zijn en van mijn gezin, mijn familie en vrienden om de steun die ik kreeg.  

Meinert, en voor jou? Gemeenteraadslid worden is toch een grote stap? 

Ik ben zeer blij en vereerd dat ik deze kans krijg. Als geëngageerde jongere wil ik graag mijn steentje bijdragen. Dat deed ik vroeger al binnen het CD&V-partijbestuur en vanaf 2022 kan ik dit nu ook in de gemeenteraad gaan doen. Ik kijk er naar uit om mee het verschil te gaan maken voor onze stad. 

 Van waar interesse in politiek en waarop zal je focus liggen in de gemeenteraad? 

 Ik ben van jongs af aan enorm geëngageerd en veel bezig geweest. In de Chiro, in de leerlingenraad op de middelbare school, als ondervoorzitter van de studentenraad tijdens mijn hogere studies, in het bestuur en als voorzitter van de Wervikse Jeugdraad,... .  Ik vind het enorm belangrijk om mensen hun mening te horen en samen te werken voor een beter resultaat. Impact hebben op de wereld is voor mij heel belangrijk en dat kan zeker via lokale politiek. Lokaal kan je echt zichtbaar verschil maken voor de inwoners van onze stad.   Als jonge gast en sociaal cultureel werker van opleiding ga ik me zeker verdiepen in thema's zoals jeugd en welzijn, daarnaast was ik de afgelopen drie jaar ik als voorzitter van de Jeugdraad ook lid van de GECORO - de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening.  Dat vond ik ook zeer interessant en wil ik zeker verder opvolgen. De komende jaren wil ik heel veel bijleren en samen met de collega's van CD&V zorgen voor een beleid op maat van onze stad. 

Hendrik, terug naar jou. Als je iets moet kiezen, wat is je mooiste realisatoe in deze mooie carrière van 21 jaar in de Wervikse politiek. 

De belangrijkste realisatie was in 2006 de goedkeuring van ons gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.  Dit heeft ertoe geleid dat we als stad stedenbouwkundig ontvoogd werden en is de basis voor heel wat woonontwikkelingen die intussen zijn gerealiseerd of nu nog in volle ontwikkeling zijn.  Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan was ook belangrijk voor projecten zoals de realisatie van de Virovios sportsite (atletiek en voetbal) of de ontwikkeling van lokale bedrijventerreinen voor onze ondernemers.  In 2008 heb ik samen met een ambtenaar eigenhandig het eerste woonplan voor stad Wervik geschreven.  Het is ook in die tijd dat ik als schepen een huisvestingsdienst heb opgestart.  Die dienstverlening heeft bewezen heel zinvol te zijn en is intussen verder uitgebouwd.  

We hopen als CD&V dat dit toch geen finaal afscheid is? 

Het is zeker geen afscheid: via mijn nieuwe job bij Leiedal zal ik nog heel vaak met de gemeentebesturen in contact komen – waaronder ook met Wervik.  Daarnaast blijf ik een actieve en betrokken burger en zal ik mij blijven inzetten voor onze gemeente.  Ik zal zeker nog van mij laten horen 😊.

Aan beiden veel succes!